jueves, 16 de julio de 2015

Aprenent de Wukro

Després d’uns quants dies sense poder actualitzar el blog per falta de Wifi al poble, us volem continuar explicant més coses.

Durant la segona setmana han anat arribant més voluntaris a la missió, així que ens hem reunir tots per poder posar una mica d’ordre i distribuir millor les tasques. Els que anem a l’escola d’estiu cada matí, ens hem trobat una estona per crear grups d’infants segons les edats i poder treballar més atentament els continguts. Són molts els nens/es que van a l’escola i de diferents edats, els hem agrupat en 4 grups i nosaltres dues juntament amb dos voluntaris més ens encarreguem dels petits. Ens va força bé, tot i haver-nos adaptat a les seves característiques i necessitats. Hem pensat en anar alternant dies on farem instruments i dies on farem classes més encarades al temari de classe (bàsicament vocabulari amb anglès).














Avui dijous hem dedicat la tarda a fer una mica de turisme per altres parts del poble. Ens hem adonat que ja estem acostumades a les olors pròpies d’aquí, una d’elles és l’olor que fan les herbes que cremen les dones per poder cuinar café.           
                                                                                               
Ens hem endinsat a una part de Wukro que encara no havíem vist mai, era més rural a mida que ens anàvem allunyant del centre. Es poden veure cases construïdes amb materials com palla, fang, fem, canyes i dins d’aquestes hi havia animals per a la producció al camp (vaques amb grans banyes, cabres, ovelles, rucs). També hem notat que en aquella part no hi acostumen a anar-hi els estrangers, ja que ens notàvem més observades i no ens deixaven de saludar i cridar. Inclús una colla de nens/es ens han acompanyat una estona del trajecte fins arribar al final del poble on només es veien camps i muntanyes, amb animals i pastors treballant el camp.

També hem pogut veure una mesquita a la que no estem acostumades, molt gran i amb colors molt vius. Molt bonica! Està tancada dins d’un recinte i formada per un edifici amb dos grans columnes als costats on a les puntes hi havia el signe que representa aquesta religió.

Per acabar, volem explicar un moment que hem tingut aquesta nit i ens ha fet reflexionar molt. Com cada dijous, hem fet nit social al “Pub” amb la resta de voluntaris acompanyats per l’Angel Olaran. Ell ha començar a explicar com va arribar a Wukro i com funciona socialment, politicament i economicament. És tan diferent al nord... Aquí encara es dóna molta més importància als valors, a les relacions humanes i a la família que a tot el material que es pugui demanar i tenir. Són moltes les coses que hem d’aprendre d’ells.

Àfrica és un continent que està totalment explotat per països del nord, els quals només mantenen contacte per poder extreure’n els màxims beneficis, sense pensar en fer-ho d’una manera més sostenible per tal de que les dues parts n’obtinguin benefici. 
També és un continent que costa veure’l d’una manera diferent al que ens mostren als mitjans de comunicació, estem acostumats a veure’l com un lloc on només hi ha pobresa però en realitat està ple de valors, com la importància del grup i la cooperació, a diferència de la idea d’individualisme que tenim nosaltres.


Per tant, pensem que ens aniria bé aprendre moltes coses d’ells perquè la nostra societat pogués anar una mica millor. Amb aquesta reflexió ha sigut la primera vegada que ens hem parar a pensar amb moltes de les coses que estan passant al lloc on estem, per un moment hem deixat de viure la rutina per parar a pensar en nosaltres, en com ens estem sentint davant de tot el que estem vivint.  




                                     

No hay comentarios:

Publicar un comentario